Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                                     
           Kutaaninen histiosytooma

Histiosytoomakasvaimen aiheuttaa ihosolujen epänormaali kasvu. Se on muodoltaan pyöreä ja selkeärajainen ja siksi siitä käytetään myös nimeä ihon pyörösolukasvain. Histiosyytti tarkoittaa kudostensyöjäsolua.

Histiosytoomakasvain voi tulla minkä ikäiselle koiralle tahansa. Tavallisimmin niitä kuitenkin tulee alle kolmevuotiaille koirille. Sukupuolella ei ole väliä. Nuorella koiralla histiosytooma-kasvain löytyy yleisimmin koiran päästä, kaulasta tai korvalehdistä. Mutta ne voivat ilmestyä mihin tahansa muuhunkin kehon osaan. Iäkkäämmillä koirilla ne ilmestyvät pään lisäksi melko yleisesti myös tassuihin.

Tyypillistä histiosytoomakasvaimille on että ne kasvavat nopeasti. Ne ovat muodoltaan pieniä, pyöreitä ja karvattomia. Toisinaan ne saattavat tulehtua ja märkiä, mutta yleensä ne ovat kivuttomia. Pääasiassa ne ilmestyvät yksitellen, mutta joissain tapauksissa saattaa ilmetä useampikin kasvain samaan aikaan.

Kasvaimen voidaan antaa elää oma elämänsä loppuun asti tai ne voidaan poistaa kirurgisesti jos ne ovat sellaisessa paikassa että ne haittaavat koiraa. Tulehtunutta ja märkivää ihokasvainta voidaan hoitaa antibiootein. Histiosytoomat eivät yleensä uusiudu siihen kohtaan mistä ne on poistettu kirurgisesti, mutta muualle niitä voi toki tulla.

Vasemmalla olevassa kuvassa Aatun kasvain on tassun ulkoreunassa.

  

Rodut jotka histiosytooman yhteydessä mainittiin tavallisimmin ovat bulldoggi, skotlanninterrieri, englanninvinttikoira, bokseri ja bostoninterrieri. Histiosytoomaa on tavattu tosinaan myös karjalla ja vuohilla. 

Aatulta on poistettu histiosytoomakasvain kolmesti. Ensimmäisen kerran se tuli korvalehden reunaan Aatun ollessa nuori. Patti kutisi ja tulehtui kun Aatu rapsutteli sitä. Se poistettiin ja patologi tutki sen. Vain muutama kuukausi myöhemmin vasemman jalan kinnerkulmaa, aivan kinnnerluun päälle ilmestyi vastaavanlainen patti ja sekin kutisi. Myös se poistettiin ja patologi tutki poistetun kasvaimen. Taaskin kyseessä oli kutaaninen histiosytooma. 

Tämä viimeisin kasvain joka tuli keväällä 2008 ilmestyi oikean tassun ulkosyrjään ja se selvästi vaivasi liikeessä. Aatu ontui jalkaa. Tällä kertaa patti ei kutissut yhtä paljon kuin edellisillä kerroilla, mutta se tahtoi hiertyä rikki metsässä ulkoillessa. Tälläkin kertaa patti katsottiin parhaaksi poistaa kirurgisesti. 

Jokaisella kerralla Aatun histiosytoomakasvaimet ovat ilmestyneet mielestäni varsin erikoiseen paikkaan ja ne ovat kasvaneet nopeasti. Kahden viikon kuluessa patin havaitsemisesta patti on ollut jo peukalonpään kokoinen. Ja tosiaan Aatun kohdalla ne ovat myös kutisseet.
    

    
 << Takaisin edelliselle sivulle
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!