Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

     
                                                                                                  Viikottainen turkinhoito

Dandie kuuluu nykyään turkkirotuihin. Sen turkki on usein hieman villavampi kuin esi-isillään, eikä useimmilla koirilla ole enää nykyään mahdollisuutta juosta päivittäin tiheässä ryteikössä, kaivella ketunkoloissa ja rypeä rantakaislikossa, mihin jäivät kaikki pehmeät ja irtonaiset karvat. Se tarkoittaa sitä, että nykytavan mukaan elävän dandien turkki ei pysy kunnossa ja kauniina niin, että sen antaa vain olla. Se tarvitsee keinotekoista "ryteikköä" eli kampaamista ja trimmaamista.

Dandien turkki kammataan läpikotaisin vähintään kerran viikossa. Toki sen saa kammata useamminkin, mutta kerran viikossa on ehdoton minimi. Muuten turkki takkuuntuu ja seuraavalla kerralla kammatessa urakka on melkoinen. Mikäli karva on viikko tolkulla kampaamatta, turkki takkuuntuu paakkumaisiksi takuiksi ja niiden alle voi kehittyä kivulias ihotulehdus. Siksi jokaisen dandien omistajan on välttämätöntä opetella hoitamaan koiransa turkkia oikein! Jos tuntuu siltä että et ole valmis uhraamaan koirasi turkille aikaa viikottain dandie ei ole sinulle oikea rotuvalinta.
   
  


   

Dandien turkki kammataan läpi kirsusta hännänpäähän käyttäen kampaa, jonka piikit ovat keskitiheät. 


  
Karstaa tarvitaan takkujen selvittämiseen. Karstan piikit ovat terävät joten olethan varovainen ettet raavi niillä ihoa. Niissä paikoissa joissa karsta tuntuu kömpelöltä voi takut koittaa avata käyttäen varovasti kamman kärkeä.

   
Saksia tarvitaan siistimään pois ne takut joihin ei kampa tai karsta pysty sekä pitämään tassukarvat ja intiimialueiden karvat lyhyinä. Kannattaa satsata kampaajasaksiin (joita saa myös suurista marketeista), sillä niiden käyttö on huomattavasti miellyttävämpää kuin tylsien taloussaksien.

   
Kynsisaksia on erilaisia. Kannattaa valita itselle parhaiten käteen sopiva malli sekä huolehtia siitä että terät ovat terävät ja sakset kestävät. Halvimmat eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset kestävyyden kannalta.
  
Näillä edellä mainituilla välineillä pärjäät vallan mainiosti ja saat dandiesi turkin hoidettua. Sitten itse kampaamiseen ja muuhunkin viikottaiseen turkin hoitoon. Aloitetaan se tällä kertaa näissä kuvissa  vaikkapa dandien päästä, mutta sen voi toki aloittaa muualtakin. Pääasia kuitenkin on että koko koira tulee kammattua läpikotaisin - ja aivan ihoon asti - takuttomaksi. Pelkkä turkin pinnalta sively ei riitä!!! Ole erityisen huolellinen kainaloiden alta, parrasta, korvien alta ja päästä kammatessa. Tarkista myös tassut ja varpaiden välit sillä ne jäävät helposti takkuisiksi!
   
   
  
Kampaa top knotti eli tukkatupsu huolellisesti ihoa myöten ensin kuonosta niskaa kohden ja sitten niskasta kuonoa kohden. Näin kaikki takut tulevat kammattua pois sekä niskasta että otsalta. Ole huolellinen ohimoiden kanssa, sillä sinne saattaa tulla helposti takkuja. 

Samoin silmien väliin ja korvien taakse ja alapuolelle saattaa tulla takkuja. Kampaa siis myös nekin paikat varovasti ettet osu silmiin sekä siksi että korvien takana iho on ohutta ja herkkää.
   
   

  
Kampaa sitten parta. Varmista ettei sinne jää minnekään takkuja. Helposti takkuuntuvia paikkoja ovat suupielet ja leuan alunen. Muista kammata myös korvien aluset sekä mahdolliset kyynelvuodon aiheuttamat paakut pois. Ethän myöskään unohda korvien päissä olevia tupsuja. Sitten vuorossa ovatkin jo kaula ja niska sekä eturinnassa olevat helmakarvat.
   
   
        
Laita dandiesi vaikkapa polviesi päälle selälleen ja kampaa huolellisesti auki kainaloiden takut ja mahan alunen sekä takajalkojen sisäpinnat. Kainalokarvat kannattaa pitää lyhyin ettei niihin muodostu takkuja niin helposti.

Ole erityisen huolellinen välikämmenten ja kintereiden karvojen kanssa, sillä niissä olevat takut jäävät todella helposti huomaamatta! Varo ettet vahingoita etutassussa olevaa kannusta, sitä tummaa "varvasmuhkuraa" joka on ylempänä jalassa ja joka näkyy tuossa yllä olevassa kuvassakin kamman piikkien alapuolella.

Huom! Näillä alueille iho on hyvin ohutta, herkkää ja arkaa. Olethan hellävarainen ettet satuta koiraasi näistä paikoista kammattaessa!
    
    

  
Myös varpaiden sekä anturoiden väleihin saattaa kertyä takkuja ja likapaakkuja ja nekin on syytä leikata pois. Se on kätevää tehdä tässä samalla. Jotkut koirat saattavat kutista tassunpohjistaan, joten ole varovainen ettet vahingossa leikkaa ihoon. Varpaan välejä varten on olemassa pyöreäkärkisiä tassusaksia jotka ovat turvallisempia kuin teräväkärkiset sakset jotka näkyvät näissä kuvissa.

Kampaa myös häntä huolellisesti sekä ylä- että alapuolelta. Poista saksilla pyllyssä mahdollisesti olevat likaiset karvat. Uroskoirien omistajien kannattaa myös leikata poikakoiransa pippelin päästä pitkät karvatupot pois, niin pissa ei jää karvoihin haisemaan ja pöpöjä keräämään, vaan koiraherran sukukalleudet pysyvät puhtaina. Sama koskee narttujenkin arimpia paikkoja.
  
   

     

    
Samalla kun kampaat koiran turkin selväksi, kannattaa leikata myös kynnet. Dandeilla on erityisen vahvat kynnet ja ne myös useimmiten kasvavat hyvin nopeasti. Kerran viikossa lyhennettäessä ne eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi. Kaksi viikkoa on jo liian pitkä väli kynsien leikkuussa. Pitkät "haukankynnet" pakottavat tassun virheasentoon ja se tekee liikkumisesta kivuliasta.

Leikkaa kynsistä vain pieni pala kärjestä, ettet vahingoita kynnen sisällä olevaa hermoa. Mikäli pelkäät leikkaavasi suoneen, koiran  kynnet voi myös viilata. Minusta kaikkein paras viila juuri tähän tarkoitukseen on naisten kynsille tarkoitettu, hiekkapaperia muistuttava, paksu viila tai sitten eläinkaupasta ostettava viila joka on varta vasten kehitetty koirien kynsille sopivan malliseksi.

   

Mikäli onnistut vahingossa leikkaamaan suoneen, älä tee siitä numeroa, vaan paina vuotokohtaa vaikkapa pumpulitupolla tai talouspaperilla ja odota kaikessa rauhassa että vuoto lakkaa. Saattaa kulua useampi minuutti ennen kuin vuoto lakkaa tyystin. 

Halutessasi voit painaa vuotokohtaa myös kylmällä - jääpala, jokin pakastepussi tms käy tähän tarkoitukseen hyvin. 

 

  

  
Nosta sitten koira seisomaan ja kampaa selän, niskan ja kylkien karvapeite läpi. Valmista tuli!!

Vähintään kerran viikossa huolellisesti läpi kammattu turkki pysyy kauniina ja terveenä. Hyvin hoidettu dandie on ilo sekä omille että muiden silmille!!
  

Vinkkinä mainittakoon että turkinhoidosta kannattaa tehdä mukavaa yhdessäoloa. Sen voi tehdä vaikkapa lauantai-iltaisin kun koira on lenkitetty kunnolla, sillä on massu täynnä ja itse asettuu sohvalle katselemaan leffaa. Kammat ja sakset esille, koira syliin ja hiljakseen kampailemaan. Tarkkuutta vaativat toimenpiteet voi tehdä mainoskatkojen aikana :-)  

   
<< Takaisin edelliselle sivulle
   

                                                                                Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!