Dandie  -  Solakan  - Koirat  -   Kasvatit  Pentuja  -   Valokuvia   -  Lisälukemista  -  Linkkejä  DDTrust  -  Kissat

                                                                                    
                                                                           
Juveniili pyoderma eli pentujen haavaumatauti

Tämä sairaus on dandeilla hyvin harvinainen. Meillä on tiedossamme neljä dandia joilla on pentuiässä todettu juveniili pyoderma. 

Tällä sairaudella on monta nimeä: juveniili pyoderma, juveniili seluliitti, penturokko.  Sekä englanninkielellä: juvenile cellulitis, juvenile pyoderma, puppy strangles. 
   

Yleensä JPn ensimmäiset oireet havaitaan neljän viikon ja neljän kuukauden iän välillä, mutta se voi toki puhjeta hieman myöhemminkin. Joskus vain pentueen yksi pentu sairastuu, toisinaan sairastuneita on useampi. Tyypillisiä oireita on kivulias turvotus huulilla, kuonossa, silmissä ja korvissa. Koira voi rapsutella tai ravistella usein korviaan ja aristaa kun korvalehtiä kosketellaan. Näppylät jotka voivat märkiä, ruvet, haavaumat ja "onkalot" ihossa jotka esiintyvät usein kuonossa, korvien sisäpinnalla sekä huulissa ovat myös tyypillisiä oireita. joillain ilmenee nivelkipuja ja ontumista. Lisäksi monilla pennuilla turpoavat imusolmukkeet. Pentu saattaa olla kärttyinen tai masentunut kivuista johtuen. Sille voi nousta myös kuume. 

Tässä kohdassa lienee syytä mainita että dandeilla on monesti jo lähtökohtaisesti aika suuret ja hieman ulkonevat imusolmukkeet,
eli kannattaa kokeilla terveen pennun imusolmukkeita että tietää millaiset ne normaalisti ovat.

  
Ulkoiset oireet saattavat olla samantapaisia kuin monissa muissakin ihosairauksissa ja siksi tarvitaan aina ihoraapenäyte jonka perusteella diagnoosi tehdään. 

Sairaus ei ole bakteeritulehduksen aiheuttama ja se ei tartu vaikka hurjalta usein näyttääkin. Kyseessä on enneminkin yliherkkyys tai immuunijärjestelmän toimintahäiriö. Luultavasti kyseessä on autoimmuunisairaus joissa tyypillisesti eläimen omat valkosolut hyökkäävät jostain syystä sen oman kudoksen kimppuun. Mutta sairauden puhkeamisen syytä ei vielä täysin ymmärretä. 
   

  Juveniilin pyoderman perinnöllisyydestä ei ole tutkittua tietoa, mutta näyttäisi siltä että roduissa joilla sitä esiintyy enemmän toisissa suvuissa alttius sairastua on suurempi kuin toisissa. Sairautta tavataan erityisesti kultaisillanoutajilla, keltaisilla labradorinnoutajilla 
ja mäyräkoirilla, mutta sitä voi esiintyä missä rodussa tahansa.

Sairaus on vakava ja vaatii aina asianmukaisen hoidon. Hoitokeinona käytetään sekä antibioottikuuria että vahvaa kortisonikuuria yhdessä. Kortisoni rauhoittaa elimistön väärin kohdistuneen puolustusreaktion. Antibiootti tepsii ihon rikkoutuneelle pinnalle ja märkiviin näppylöihin pesiytyneitä bakteereja vastaan. Paranemisprosentti on hyvä ja sairaus uusii harvoin. Yleensä sairaudesta ei jää mitään pysyviä
jälkiä, mutta toisinaan saattaa märkivien rupien kohtiin jäädä arpia 
tai pigmenttimuutoksia.

   

Ohessa vielä muutama lisäkuva joissa sairauden oireet näkyvät selvästi. 
Kiitämme kuvien lainasta!
Silmien ympärillä on turvotusta. Kirsun ympärillä samoin ja siinä on pieniä näppylöitä. Korvat ja pää aristavat kosketusta ja korvissa on myöskin näppylöitä. Tässä näkyy hyvin silmäluomien pinnalla olevat pienet märkivät näppylät.
   

   
    
 << Takaisin edelliselle sivulle
 

 

Kaikki materiaali © Minna Repo - ethän kopioi mitään ilman lupaa!